11 Ocak 2017 Çarşamba

VW T2 BUS ŞANZIMAN BAKIMI..


Bus'a sahip olduğum andan beri aklımdaki sorunlardan biridir motor bölümünün derlenip toparlanması. Buna yıllanmış yağ kaçaklarının da bulunduğu şanzıman da dahil. Sonbahar gelip hafta sonu gezmelerine ara verince vira Bismillah deyip  motoru indirerek, çalışmaya başladım. Aslında şanzımanla alakalı herhangi bir sorun yoktu ama artık çamur kıvamına gelmiş kilolarca yağı temizleyip contaları değiştirmek bile kendi başına bir iş sayılırdı.


İlk iş debraj telinin şanzımandan ayrılması. Tabii ki mevcut ayarı hafızaya alarak sökmekte fayda var.


 Ön taraftan gelen vites çubuğu ile şanzıman mili arasındaki kolu almak ise ikinci adım.




 Aracımın orjinal şanzımanı CE kodlu (ağır devir). 1.6 tek manifolt kalın saplama motorumla yeterince uyumlu. Yaz sıcaklarında düz yolda 90 km/h hızla ilerletebiliyor beni. Daha fazlası zaten aracın çıkış noktasına ters. Onun için farklı oranlardaki şanzımanlarla değiştirmeyi hiç düşünmedim.


Uzun yıllar dokunulmamış şanzıman. Etrafında, kaportaya yapışmış yağ birikintileri ise çok daha fazla.


Benzin, sıcak su ve tel fırça üçlüsü ile kaportaya ulaşmam bir kaç gün sürdü.




Temizlik bittiğinde ise görüntü net. En az yüz kilo fazlalık pislik taşıyoruz araçlarımızda..





Şanzıman gövdesinde hiçbir yağ birikintisi kalmayınca, keçe değiştirme işlerine nihayet başlayabildim. Şanzıman üzerinde  toplam 4 adet yağ keçesi bulunmakta. İlki aracın ön tarafına bakan vites kol keçesi. Düz tornavida ve çekiç ile yuvası bozulup çıkarılıyor. Sıvı conta sürüp montajı tamamladım.

1) ELRİNG 15*24*7.




İkinci keçe ise motor tarafındaki milin bulunduğu yerde (Prizdirek keçesi). Keçe debraj bilyasının arkasındaki plastiğin iç kısmında bulunuyor.






2) TOPRAN 101-944-2.


Aks keçeleri ise şanzımanın iki yanında bulunan en büyük olanları. Türk ölçü üretim standartlarında olmadığı için bulması hiç kolay olmadı. Hatta bir ara aramaktan vazgeçip tornacıda aks yuvasını tıraşlatıp büyütmek fikri öne çıksa da satıcının parçayı bulması işe devam etmemi sağladı.


Bu sefer keçeleri sökmek diğerlerinden zor oldu. Çünkü keçe kalınlaştıkça güçleniyor ve yıllarca kaynama yapması işleri zorlaştırıyor. Bu iş için bir kaç düz tornavida hacıladım malesef.




İlk iki keçe VW parçacılarından veya keçe satan yerlerden kolaylıkla temin ediliyor. Fakat aks keçeleri avrupa üretim olduğu için muadilini bulmak çok zor oldu. Bir çok arama tarama çalışmasından sonra Adana da, sanayideki bir dükkandan bulabildim. Genişlik ölçüsü tam tutmasa da işe devam edebilmemi sağladı.

3-4) SKF 42*67*10.


Aslında orjinal parça 42*67*17 idi. Bunun anlamı genişlik, yani yuvaya basan kısmın bir miktar daha geniş olması. Fakat eldeki malzeme işi görecek nitelikte.



Tüm temizlik, montaj işleri bitince gri boya ile boyayıp kolay pislik tutmaması için vernik ile  boyadım. Önceden de kullandığım bu yöntemle neredeyse su tutunca bile parça üzerindeki yağı temizleyebiliyorsunuz. Ben memnunum en azından.

Şanzıman yağı ise 80 numara Castrol kullandım. 3 litre civarında tüm hazne doluyor.

Sıra motor kompartman  temizliğinde.



Not: Kesinlikle usta değilim, sadece klasik Vw ile uğraşmayı ve yaptığım işleri kayıt altına almayı seviyorum.