28 Şubat 2013 Perşembe

EPERSPACHER AİRTRONİC D2 ISITICI..


Ne yazık ki kış aylarının gelmesiyle bizim hava soğutmalılar için çile günleri yeniden başladı. Zaten verimli olmayan ısıtma sistemi, hava kanallarının üzerindeki birçok kaçak nedeniyle ön camlara sıcak hava ulaşamaması, oluşan buğu nedeniyle ciddi şekilde görüşün kısıtlanmasına sebep oluyordu. Bunun yanında çıktığım uzun yolculuklarda soğuktan keyfimin kaçmasıyla araca bağımsız bir ısıtıcının alınması iyice elzem bir durum haline geldi. Çakmağa takılan ısıtıcılardan Truma’nın gazlı ısıtıcısına, Çorum style’dan orijinal T2 Webosto'suna kadar yaptığım araştırmada en uygun seçeneğin Eberspacher d2  mazotlu ısıtıcı olduğunu gördüm.

Ürünün Türkiye’deki ana dağıtıcısı olan Açsa İkitelli. Dolayısıyla en uygun fiyatı oradan aldım.


Kutunun içerisinden hava bağlantı boruları, mazot pompası, ısıtıcı ünite, kumanda cihazı, egzoz, hava çıkış aleti ve bağlantı elemanları çıkıyor.


Cihazı de-monte olarak çalıştırmak için ilk olarak mazot pompasının bağlantılarını ve elektrik tesisatını birleştirmek gerekiyor. Cihazın içerisinde mazot havasını alan bir sistemde mevcut. Mazot  pompasının tıklama sesi ve cihazın gürültü seviyesi de oldukça makul durumda.


Kutunun içerisinden envaye çeşit kelepçe, ne olduğu bilinmeyen parçalar çıkıyor. Alışık olduğumuz çıt kırıldım Çin mallarının tersine, Alman kalitesinin önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.



De-monte olarak ilk çalıştırma videosu buradadır. Dikkat edilmesi gereken nokta mazot pompasının tıklama sesinin kullanıcıların sinirlerini alt üst etmemesi.




Araçta montaj için en uygun yer çekyat koltuğun altındaki sol köşe. İlerleyen zamanlarda orijinal kalorifer tesisatının faal edilmesi ve klapeler yardımıyla sistemin Webasto ile müşterek çalışması, yapmak istediğim projelerden.






Montajda dikkat edilmesi gereken bir çok detay var. Türkçe olan data sheet dosyasında belirtilen montaj talimatı cihazın web sayfasında mevcut sadece elektrik tesisatının bağlantılarını gösteren şema yetkili servisten temin edilebiliyor. En çok dikkat çekilen nokta egzoz çıkışının aracın gidiş yönüne ters bakması ve temiz hava giriş kanalına egzoz gazının bulaşmaması.






Montaj bittikten sonra bu yakıt bidonunu bir yerlerden bulup çıkardık.Ağzı geniş olan bir mazot deposu kabiliyetli bir pompacıyla birleşince 1 dakikada depoyu doldurmak mümkün.


Cihazı montajdan sonra yaklaşık bir ay kullanma fırsatım oldu, sonuç: bus için çok gerekli, camper için olmazsa olmaz bir icat. Yalnız araç içi sıcaklığı korumak için kapı fitillerine büyük iş düşüyor. Rüzgarın araç içine girişinin engellenmesi ile birlikte düşük kademede bile çok az tüketimle ısınmak mümkün.

Ha birde yakıt istasyonuna girince pompacıdan aynı anda lpg+ benzin+ mazot istemeyin. Pompacı ilk etapta mazotlu araca benzin koyduğunu zannedip dumura uğrayabiliyor. Benden söylemesi.


Montaja dair önemli detaylar:

Dolum ağzında, ısıtma cihazının yakıt dolumundan önce kapatılması gerektiğine dair bir
uyarı bulunmalıdır.
Egzoz çıkış borusu ısıtma cihazından egzoz sönümleyicisine giden esnek egzoz borusundan
belirgin oranda kısa olmalıdır.
Egzoz borusunu hafif düşük şekilde yerleştirin.
Egzoz kanalı, dışarı çıkan egzoz gazlarının yanma havası olarak emilmeyecek şekilde döşenmelidir.

Egzoz borusunun ağız kir ve kardan kapanmamalıdır.

Egzoz borusunun ağzını sürüş yönüne doğru düzenlemeyin.

Yakıt hatlarının bir yakıt hortumu ile bağlanması sırasında yakıt hatlarını daima ek üzerine monte edin, böylelikle kabarcık oluşumu önlenmiş olacaktır.

Dozaj pompasından ısıtma cihazına giden yakıt hatları mümkün olduğunca yukarı doğru
döşenmelidir.
Dozaj pompasını daima baskılı tarafı yukarı gelecek şekilde yukarı doğru monte edin.
Bu uygulama sırasında her 15° üzeri montaj konumuna izin verilmektedir, ancak 15° ve 35° arası montaj konumları tercih edilmelidir.

Konuyla ilgili yardımcı olacak pdf dosyası burada.

http://www.dosya.tc/server2/a4OVJ2/Airtronic_D2_Teknik_Bilgi.pdf.html

İyi hafta sonları...

Montaj için gerekli şemaları evrak kutularının içinden nihayet bulabildim. Buyrun... (Ocak 2017)